Servicii

Infiltratia periradiculara vertebrala cu substante steroidiene, sub control computer tomograf, in tratamentul durerilor de spate

Introducere in metoda infiltratiei periradiculara vertebrala cu substante steroidiene, sub control computer tomograf

Zona lombară a colanei vertebrale determină dureri și modificări funcționale importante, mai frecvent decît in orice altă parte a corpului. În ultimii 20 de ani patologia si dizabilitațile motorii rezultate în urma durerilor de spate si coloană, au făcut ca medicina să recunoască că problemele pot fi rezolvate mai bine, fară a apela direct la actul chirurgical. Acesta este lăsat ca ultimă variantă, mai ales in tratamentul patologiei vertebrale si nervoase. Unele proceduri medicale minim invasive, pot indeparta durerea și să minimalizeze riscul disabilitatiilor motorii.

durere de spate sau de coloana

Aceste proceduri pot fi asociate in funcție de necesități și de bolnav, cu terapia conventională a durerii. Inflamația radacinii nervului spinal este responsabilă de durerile de spate ce pot iradia pe picior sau mâna. Infiltrația periradiculară cu substanțe steroidiene retard sub control CT constă in injectarea unui amestec de substanțe active medicamentos, ce au la bază efecte antiinflamatorii reale și rapide, direct la nivelul spațiului epidural, corespunzător discului cu modificări patologice.

Astfel se folsește o cantitate minimă de cortizon retard, plasată la locul leziunii, fară efectele secundare ale tratamentului pe cale orală.


Principii

A fost observat in timp că prezența intraarticulară a substantelor steroidiene este benefică in tratamentul durerilor cauzate de inflamațiile ariculare.

Unele rupturi discale vertebrale ramân asimptomatice, însă cele mai multe au ca principal efect durerea.

Infiltrația periradiculară la nivelul zonei de herniere a discului intervertebral realizează prin efect antiinflamator de lungă durată o reducere a procesului compresiv pe radăcina nervului spinal. Altfel spus, exista o inlanțuire de factori reprezentați de:


 1. ruperea fibrelor radiale ale discului dintre vertebre, cu hernierea acestuia
 2. compresia directă determină modificari motorii
 3. mecanisme biochimice inflamatorii determină un lanț de reacții ce provoacă durerea
 4. tratamentul local cu substanțe steroidiene retard, reduce inflamația si compresia pină la dispariția acestora.

Indicatii

Indicatiile majore ale infiltratiei periradiculare sub control computertomograf:
 • pacienții cu dureri localizate la nivelul coloanei ( lombară sau cervicală )
 • simptome radiculare sau durere ce irediază in șold, picior, umăr sau mâna.
 • Este indicată in durerea cauzată de anomalii ce afectează in special nervii spinali la ieșirea din coloana vertebrală.
 • Tratamentul pentru durerea acută cu localizare la nivelul discului, rezistentă la tratamentul convențional medical.
 • Pentru sindroamele dureroase postoperatorii de hernie de disc sau patologie netumorală a coloanei vertebrale.

Complicatii

 • Cele mai multe complicații sunt de natură infecțioasa, dezvoltate prin nesterilizarea corectă a materialelor cu care se efectuează puncția sau infestarea acestora in timpul manevrelor. Ele au loc extrem de rar, datorită materialelor de unică folosință utilizate. (din import)
 • Hematomul epidural este o complicație rară la persoanele aflate sub tratament anticoagulant sever. Tratamentul anticoagulant cu doze crescute este si o contraindicație a punctiei epidurale.
 • Exista si un risc scăzut de calcificări in tratamentul de lungă durată cu substanțe steroidiene la nivel local. De aceea cura de tratament variază intre minim 4 si maxim 6 ședințe.
 • La nivel cervical ( gât ) pot fi lezate vasele, dar acest lucru este evitat prin controlul computer tomografic de inaltă fidelitate, precum și pregătirea si experiența medicului ce efectuează puncția.

Rezultatele tratamentului in studiile de specialitate in țari ca Germania, Austria, Franța, Anglia (unde acest tratament se practica de 20 ani ), indică o rată de succes de peste 72 % , comparativ cu o rată de 50–55% corespunzatoare intervențiilor chirurgicale (numai pentru regiunea lombară).

Pentru regiunea cervicală, rata de succes a puncției este de peste 80%, fiind practic cea mai uzitată intervenție, datorită actul chirurgical la nivel vertebral cervical implică riscuri majore și este rar intrebuințat. Prognosticul favorabil pe termen lung ( peste 5 ani ) este de peste 80%.